Ако мечтаем смело и работим усърдно, държавата ни ще пребъде ВИЗИТКА:Роден

...
Ако мечтаем смело и работим усърдно, държавата ни ще пребъде ВИЗИТКА:Роден
Коментари Харесай

Борислав Гуцанов, втори в листата на „БСП за България“ във Варна: Докато властват егото и политическото късогледство, през 4 години ще започваме от нула


Ако мечтаем самоуверено и работим старателно, страната ни ще пребъде

 

ВИЗИТКА:

Роден на 17.6.1967 година във Варна. Завършил е паралелка с физика в Математическата гимназия в града, а по-късно и ВВМУ “Н. Й. Вапцаров ” със компетентност “Корабоводене на гражданския флот ”. Завършил Военна академия „ Г.С.Раковски “. Дълги години работи в корабния бизнес.

Бил е общински консултант от Българска социалистическа партия, два мандата началник на Оценка за съвместимост - Варна. Депутат в 42-ото и 45-ото Народно събрание.

Председател на Българска социалистическа партия - Варна, член на Изпълнителното бюро на Българска социалистическа партия.

Г-н Гуцанов, нямате ли възприятието, че към този момент близо 15 години „ гоните опашката си “ в преследването на една огромна фантазия – да превърнете родния си град Варна в Барселона на брега на Черно море?

Когато имаш огромна фантазия и когато тя е обвързвана с по-доброто бъдеще на доста хора, няма значение какъв брой дълго гониш опашката си. Не скърбя за моето време, а за това, че през днешния ден, съвсем 15 години след първите опити да започнeм преобразяването на Варна, към момента сме по-близо до старта, в сравнение с до финала за превръщането на България в една от най-богатите и атрактивни туристически дестинации в света с помощта на морската си столица - Варна. И преди да ме попитате дали не пресилвам, ще ви отговоря – не, това беше постижимо, в случай че ГЕРБ не бяха загърбили 500 млн. лв. и не бяха поставили във фризера плана за построяването на ново товарно пристанище във Варненското езеро и превръщането на сегашната територия на порт Варна–Изток в зона за отдих и просвета такава, каквато я бяхме възнамерявали, а не такава, каквато я имаме сега.

Какво трябваше /и можеше реално/ да се случи през тези години?

Заговорих за потребността от ново товарно пристанище и отварянето на града към морето още през 2005-2006 година. Направихме посещаване в Генуа, с цел да се срещнем в елементи с техния план. Имаше решение на Общинския съвет за съставяне на работна група, която да следи работата по плана. Докато бях ръководител на локалния парламент, бе подписан меморандум с министерствата на превоза и на районното развиване, по силата на който община Варна получава от страната кейовите места от 1 до 5 дружно с прилежащата им земя с обща повърхност от над 152 000 кв.м., както и ул. ”Вълноломна ” - за създаване на градска среда за рекреационни, търговско-делови, културно-развлекателни и други потребности на Общината след пренасяне на контейнерните терминали.
Според плановете, на мястото на настоящето пристанище, трябваше да бъде изработен яхтен кей, аквариум, зони за отдих и детски игри с доста пространство и въздух, многофункционална зала с главно предопределение конгреснесен туризъм и културна активност, места за хранене и други За построяването на новите терминали за резервоар във Варна и Бургас беше контрактуван извънредно преференциален заем от Японската банка за интернационално съдействие заем в размер на над 226 млн евро.

Администрацията на настоящия кмет на Варна Иван Портних смята за едно от огромните си достижения в управническите мандати на ГЕРБ точно отварянето на част от зоната на пристанището за хората и превръщането й в атракционна.

Преди 15 години, когато стартирахме този план, не сме си и представяли, че Морска гара ще се трансформира в нещо приблизително сред скара – бира и селски панаир, само че ето, че това се случи и даже е мотив за управническа горделивост. Да, част от територията и при нашия план бе планувана за заведения, само че сега там те никнат като гъби без никаква цялостна идея и виждане за бъдещото развиване на цялото пространство.

Какви са първите и най-спешни стъпки, които ще извършите в тази посока като депутат?

Добрата вест в тази другояче не изключително добра обстановка е, че план за новото товарно пристанище има. За него бяха платени близо 8 млн. лв. и ще е доста безконтролно той да не бъде употребен. Той планува 5 корабни места под „ Максуда “ – 2 контейнерни, 2 за зърно със съответните съвременни силози и едно място за генерални товари. В този регион може да се реалокира по-късно и жп гарата на Варна, а сегашната постройка, която е изключителна архитектурна полезност, да бъде превърната в арт територия и да се впише прелестно в новата визия на крайбрежната територия като цяло.

А зоната към Морска гара?

Ще би трябвало да се извърши съществуващото от 15 години решение на Общински съвет – Варна и да се разгласи интернационален конкурс за планиране на територията на Варна–Изток и превръщането й в зона за отдих и развлечения.

Защо толкоз настоявате този Ваш план да се осъществя? Не се ли опасявате, че ще Ви обвинят, че преследвате персоналната си фантазия с публични запаси?

Мотивите ми са ясни – извънредно време е морската столица на България да заеме подобаващото се място на картата на най-атрактивните дестинации за платежоспособните туристи и пътешественици. Затова толкоз години упорствам за съвременен пасажерски терминал, за съвременно и обезпечено инфраструктурно яхтено пристанище, за привлекателна, наситена с атрактивни за посещаване обекти към нея. Крайно време е и жителите и гостите на Варна да имат пряк и свободен достъп до морето по цялата крайбрежна територия. Не отива на туристически град най-привлекателната му територия да е заета от индустриална зона. Превръщането на Морска гара в супермодерна атракционна зона ще разшири сезонността на туризма, като трансформира града и в център на конгресен туризъм. Изграждането на тази зона ще притегли различен вид туристи, а това ще са спомагателни доходи за града и за страната. Част от сбирката на Военноморския музей също е разумно да се трансферира в тази атракционна зона. Подводницата, за която Общината не се погрижи, макар че е нейна благосъстоятелност по моя самодейност, може да се върне от Белослав и да стане скъп музеен експонат.

Как ще съчетаете всичко това с останалите много съществени задължения, които са заложени в амбициозната стратегия на Българска социалистическа партия и за останалите области – опазване на здравето, обучение и други?

В нашата стратегия е залегнало развиването на индустриалните зони. Варненска област разполага с изключителни територии за обособяването им, само че досега имаме единствено една частна на острова, която „ глътна “ общинските земи и на процедура не е ясно какво се случва там. Освен това, доста ясно сме декларирали, че ще работим за обвързването на професионалното обучение с икономическата специфичност на района. Крайно време е Варна да си върне качественото „ произвеждане “ на междинни и висши фрагменти за кораборемонта и корабостронето, което се надявам да се възроди с поръчката за градеж на военни кораби.

Вярвам, че промяната в опазването на здравето, която планува лечебните заведения към този момент да не са търговски сдружения, а НЗОК да финансира единствено държавни и общински лечебни заведения, ще усъвършенства доста качеството на здравната грижа и надлежно кондицията на работещите и живеещите в страната ни хора. Предвиждаме доста обществени придобивки за младите фамилии с деца – безвъзмездни учебници до 12 клас, безвъзмездни ясли и детски градини, необлагаем най-малко до 500 лева, в това число и за работещите младежи до 26 години без значение дали имат деца или не.

Вече в действителност е извънредно време всеки от нас да се синхронизира с общите ползи и безконечните цели за страната. Не може 4 години някой да работи по даден план, да направи всичко належащо, в това число и да откри финансиране, а идващият да пристигна и да каже: край - светът стартира от мен! Затова страната ни се върти в един обаян кръг и, до момента в който не се намерят политици, които да са наясно, че има цели по-големи от егото на всеки от нас, в никакъв случай няма да излезем от това безумство, в което сме се вкарали сами.

И в отговор на предходния Ви въпрос: Ако всеки има фантазия като моята, работи старателно и преследва, без значение какъв брой време, старания и запас му коства това, и успее да обезпечи поддръжка за реализацията й, страната ни ще пребъде. Ако обаче продължат да господстват егото и политическото късогледство, през 4 години ще започваме от нулата. Ето против това желая да работя като депутат.

 

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

 

*публикация

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР